...on alanud imeline purjetamissuvi... no mida Sa Põhjamaa mees veel saada tahad...

!
...täna sadamas ringi liikudes, oli mul peas, esimest korda sellel suvel, Kuuba saarelt pärit, mu poja Eriku toodud, suhkruroo lehtedest punutud kaabu "Viva Fidel"...

!
...siiani, terve maikuu jooksul, ei olnud Admirali basseinis näha ühtegi märkimisväärset alust... aga, peale lõunat: tänu
"Viva Fidel`i"peasolekule, saabus Soome rannast kuunar
Helena...

1992.a.
Uusikaupunki Telakkas ehitatud alus, mida mina, muhulased: Mati Liik ja Tõnis Auväärt,
kolmekesi, alumiinium-laevaehitus-tehnoloogia õppimise vabadel hetketel käisime silitamas...

!
...alles 2009.a. õnnestus mul
Helena meeskonnas purjetada koos Raivo, Ken`i, Jaanuse ja tänaste
ümbermaailmapurjetajate Britt`i ja Viljariga selle Ribadaen Dumas poolt projekteeritud ja rootslase Christer Johansson`i poolt
paberil täiendatud (joonistas Helena 1,5 m, ahtrist, roolilehe tagant pikemaks ja vööripoolt joonistas ka algupärandile lisaks pukspriidi (purjestuskeskme parandamiseks... ettepoole viimiseks...)
...ei mäleta enam, aga olen kuulnud Soome rannast kenade purjetamisnäitsikute ütlemis Helena kohta:
oleks võinud veel vähemalt 5 meetrit pikem olla... oleks ruumi rohkem olla...

!
Helena 2 kaksikõde on 1987.a. valminud kuunar Val de Marne`l ja 1989.a. valminud kuunar Jacques Heim.
Kuunar Helena juures teeb
kurvaks see, et viimase remondi ajal
Poolas muudeti
taglastust : vana
kahvelgroodi asemel tehti Helenale
Bermuudagroot...

!
... jah, nüüd on grootpurje lihtsam käsitleda, aga
ühel stiilsel kuunaril, peab olema kahvelgroot...

!
...ma ei mäleta ühtegi momenti reisil Helenaga, et kahvelgroot oleks meile ohtlik olnud...

!
...kurvaks teeb ka see, et kui sai välja pakutud Eesti Mererakadeemiale õppelaevaks, Helena täiendatud projekt, siis jäi see
kalevi alla... Vahepeal on Klaipeda merendus-keskond saanud omale 3 mastilise kuunari .... meil asendati (see oli igati mõistlik otsus, enne,kui tal mast oleks kaela tulnud ja suur õnnetus käes olnud) teenekas "Tormilind" mingi
pisikese tundmatut brandi jahiga...
...nii, ei saa meist mereriiki.... ja kas see suur
Taiko trummide tagumine teemal "merekultuuriaasta 2016.näoga mere poole",on ikka õigustatud, kui Eestimaa mereharidusel puudub raha oma õige õppelaeva muretsemiseks,
tikutopsid õiget õppelaeva ei asenda...

!