Kipper.ee

KIPPER.EE

Väikelaevajuhi foorum
Logi sisse
Registreeru
Detailsem otsing
Sulge tooted

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi




Tee uus teema Vasta teemale  [ 56 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Meremees sööb
PostitusPostitatud: Laupäev, 10 Mär 2012 20:11 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Teen otsa lahti oma sugugi mittelemmikuga - pardikoib.

Nagu legendaarne telekokk Keith Floyd õpetas - söögitegemist tuleb alustada pudeli lahtikorkimisega!
Pilt
Ma lisan siia omalt poolt ka järjekorras teise aga väga olulise etapi - noa teritamine.

Kolmas etapp on juba puhas juhus!



Meremees sööb erineb igasugusest gurmaan-pede-jurast selle poolest, et udupeensus on ellimineeritud.


Alustame labase Scottish Leaderi avamisest (0,5ltr per/meremees on täitsa ok).

Hackmanni noa saab sigateravaks,
Pilt
kui kasutada poe-teritajat
Pilt
ja pärast seda nuga tiba lihvida savikausi põhja vastu!

Pardikoib tuleb sulavõis 2-5min pannil pruunistada (sõltub pliidist ja silmavaatest) ja siis paksuseinalisse potti toppida ja ahju, peale kallata mögin.
Purustajas tekitatud vedel mögin koosneb veest, seentest, apelsinist. Soolad-suhkrud-piprad loomulikult kaaa. Selles siis haudub ahjus 1,5h/160DEG.
Taldrikule vitamiiniks kõrvale metsiku ruccola, kaheksaks lõigatud (NB - see terav väits!) kirsstomatite ja jääsalati (rebitud!) garneering, mis üle kallatud oliivõlist (extr.virgin loomulikult), siidriäädikast ja suhkrust-soolast klopitud möginaga.

Labane keedukartul kõrvale.
Keetmise saladus (minu vanamehelt) on selline, et kooritud kartul tuleb asetada koheselt külma veega täidetud potti!
Kui teises potis vesi juba keeb nagu vanakurat, alles siis kartulid sinna sisse.

Vaata, et taldrikut pisut enne serveerimist soojendada ei unusta!

Bon Appetit

Pilt


Viimati muutis Marlene, Neljapäev, 19 Apr 2012 03:51, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 11 Mär 2012 14:42 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev, 12 Aug 2010 23:09
Postitusi: 429
Pardikoivad ja peened napsud.....jaa, hästi elame. Elate.
Minu paadis käis söögitegemine kokpiti põrandal. Tavaliselt mingit putru - enamasti tatraputru, keeduvesi tuli loomulikult merest. Soolasus on maitsemeelele täpselt paras, ketsupi lärakas ka peale ja bon apetit!

Ükskord oli külalismeeskonnale vaja midagi pakkuda. Olid olemas keedetud munad (mereveega muidugi). Aga millal neid keedetud sai, enam ei mäletanud, pilsis veerenud olid nad juba mõnda aega. Egas midagi, praeme ära, bakterid surevad ja küll kõlbab!
Retsept:
Pannile õli, viiluta keedumunad, prae neid koos tekkiva vahuga mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Söö. Peale joo sooja õlut.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 11 Mär 2012 15:34 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Tim, ära jaura ilma asjata 8)

Tim kirjutas:
ja peened napsud.....jaa, hästi elame.

Tegemist ikka päris lambi-napsuga.
Asja mõte selles ongi, et igaüks kirjuatab OMA kogemust. Mitte udupeent teooriat vaid kõhtutäitvat/erutavat praktikat, mis toimib etteantud oludes.

Mul on varuks retseptid mida kannatab ahju kupatada, kui ei tea, kas (mere)reis kestab kolm või kuus tundi - sama hea tulemus igatahes, vaid nö erinevate varjunditega. Lihtsad toorained.

Aga, raisk, paadis peavad pliit, ahi ja WC olema. Löö või maha.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 11 Mär 2012 17:39 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev, 12 Aug 2010 23:09
Postitusi: 429
Ei maksa pahaks panna. Kirjeldasin oma kogemusest. Oli muidugi ka peenemaid hetki, kui sink särises ja õlu oli külm. Aga ma ei ole üldse hea eeskuju, mu puhul on merele minek pigem põgenemine heaolust.
Üks tahtmine jäi saamata: tõmmata ise värsket kala välja ja seda siis kohe küpsetama asuda, käigu pealt. Lihtsalt ei näkanud, kogu suve jooksul.
Hakka või pikka otsa planeerima, et tuunade ja makrellide juurde jõuda
:wink:


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 11 Mär 2012 18:24 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Püüad punase kala, lõikad fileeks. Fileest lõikad parajad viilud, paned kaussi ja peale valad tumedat sojakastet, magusasõpradele teriyaki kastet. Segad korra kaks paari minuti tagant. Veerand tunni pärast võid niisama süüa, saia peale panna, ahju küpsema või külmkappi hommikut ootama. Viint kõrvale rüübata ....


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 11 Mär 2012 19:19 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
No kui see oma püütud on, siis loomulikult kogu seltskond lausa ilma soola ja pipratagi selja peal.
Maa kaa!
See ongi meremeheköök.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev, 12 Mär 2012 06:44 
Eemal

Liitunud: Neljapäev, 15 Juun 2006 20:24
Postitusi: 992
Asukoht: Tallinn
Salat merekapsast: Korjata vastavalt sööjate arvule ja isule merekapsast. Eelistada ikka nooremaid võrseid. Hakkida terava noaga päris peeneks. Lisada õli (mitte kasutada mootori- või muud määrdeõli!!) Maitsestada eelmisest joomast allesjäänud pooliku sidruni mahlaga ja pipraga või siis tavalise sidrunipipraga. Sobib lisandiks parktiliselt kõige juurde v.a. magustoidud.

_________________
pilsis pole õlut


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev, 12 Mär 2012 12:34 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Kiluvorm 'Igast Asendist'

Pilt


Kõigepelt tuleb minna poodi ja osta teadagi mida. Piisavalt.
Seejärel vürtsikilu, mis on puhastatud ja liblikateks laiali asetatud, alusele, kiles. Pakendil peab olema Seaküla Sassi nägu, igal juhul!

Tuleb võtta kumera põhjaga kauss ja lüüa sinna mune, niipalju kui söödikuid on. Soolad-piprad otsa, ja piima, samas mahus nagu mune oli.
Kiluliblikad tuleb, kui nuga ikka piisavalt terav ja silm veel piisavalt selge, neljaks libistada.
Ülesklopitud muna-piima-soola-pipra-möksi sisse kilud ja veelkord - segamini!
Nüüd tuleb võtta väits, mis terav kui vanakurat, ja viilutada 3 kartulit per/face nii õhukeseks kui näpuotsad ja silmavaade seda võimaldavad.
Väike mg-rauda ja muid elemente ei tee meremeheeinele kunagi paha...

Põhimõtteliselt ongi töö otsas.

Vaja klaasanumat (või malmist, pole proovinud) mis kandiline, kõrgete poordidega ja mahub ka Sinu paadi ahju! Sinna siis kalladki kõigepelalt kilu-muna-piima-maitseainete-mögina ja peale sigaõhukeseks, kuhu pihuke rauapisar ikka ka sattus, voolitud kartulid. Asi tuleb homogeenseks (et vähemustega ikka rahulik klapp säiliks) segada.

Ahi 200DEG peale (mis tavaliselt lakitud pedepuuga paatides maximum) , kui pealt juba puunikaks tõmbab, 150DEG peale, ja olgu või hommikuni...

Kui siis meeskonnle peale 'kuiva seadust' ja suplust deklareerid, et juhtumisi üks lahja Pinot Grigio ja lahja Lapin Kulta ununesid külmikusse, mis Te arvate mis siis saab ....!?


Viimati muutis Marlene, Esmaspäev, 12 Mär 2012 19:24, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev, 12 Mär 2012 12:34 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev, 23 Dets 2003 12:18
Postitusi: 857
Asukoht: Koluvere, Tallinn, Pärnu
Nagu teadagi siis tavaliselt leidub pea igas laevas konserve ja pastatooteid.
Keedad pasta õigeks viskad paar karpi purustatud tuunikala ja ühe purgi letzot sisse ja kuumutad veel nati ning lased peale valmimist tsipa seista.Ülinämma :DPealejoogiks sobib ideaalselt rumm mida leidub kah tavaliselt alati ning magustüiduks konservi ananass või virsikud otse purgist !
Jah kuid põhjameres purjetades sai püütud skumbriat ja see kohe vähese soolaga praetud.Sellele vastu ei saa
:!:
Kalapüük põhjameres :D http://www.youtube.com/watch?v=8fSW7cG8OkQ&feature=channel

_________________
Tegelen veesõidukite remondi ja hooldusega ! 58581601


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev, 27 Mär 2012 18:15 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Liibanoni Pantvangi Pajaroog

Täna oli nii hea, et äärepealt oleksite ilma jäänud.
Kõigepealt on tarvis hea klapp oma naisega, sellest hiljem.

Tuleb minna poodi ja tuua sealt ära üks priske Ballantine's ja Madis Jürgeni raamat 'Liibanon'. Kõiki kes on tundnud (kivi-, soola-) kõrbe puudutust saavad aru...
55-l leheküljel hakkad tegutsema.

Point on selles, et antud roog võib valmida sama hõrguna nii kodus kui välitingimustes- otse öeldes, olematutes tingimustes:

1) Hardware: nuga, pott, tulease
2) Väikesed tropid
3) Tuleb rasvaine, oliivõli extra virgin loomulikult, poti põhjas kuumaks ajada kui vanakurat. Seejärel peeneks hakitud sibul ja veiseliha potti visata. Parim oleks abaliha mis on 4cm tükkideks lõigatud, nii 1kg, nii 2-3'le inimesele.
Liibanoni esiterrorist oli loll ja ei teadnud mis on hea, hakkis liha liiga peeneks, 1cm.
Pott nagu pann.
-kui liha pruun, tuleb lihaga sama kogus tomateid ja 2-4x väiksem kogus paprikat hakkida peeneks, potti kallata ja koos lihaga väikesel tulel hauduma jätta. Ja edasi seilata (st lugeda, arvutada, unistada, misiganes).
Vett tuleb alul peale kallata parasjagu kuni tundub, et paras supp on kokku keeratud, aga vesi aurab osaliselt välja...
- Paar tundi (kuni neli tundi) haudunud hõrgutis leiab väärika koha laual.
- Lisaks kaalikas (sobib suurepäraselt pool tundi lõpus potis haudununa) ja kartul (samas potis pool tundi lõpus haudununa või pigem ja parem - eraldi keedetuna).

Taldriku peale mingit vitamiini: tomat, petersell, lauk...

Asja teeb mugavaks see, et ei riku rooga vaid kõigest tiba muudab, millal sa miski koostisaine lisad ja kui kaua ta täpselt haudub, peaasi, et ikka piisavalt kaua haudub...
Törts tšillit teeb asja ainult paremaks!

-Naine tuleb koju terve 8) pudeli Famous Grouse'iga (no mis siis, et oled eelnevalt sms saatnud, et vaja hädasti...)!

PS: Asja teeb huvitavaks esimesel haudetunnil lisatav Dijoni sinep (ikka mitu teelusikatäit kohe, mõnuga) ja vürtsköömen (soome keeles- Juustokumina- no karm higihais on asjal jah). Kes viimast suudavad taluda toob see Marocco reisidelt, kui sai kaamelit söödud, pisara silma...

Nomaadi tarkused ei päde merel ainult taevassevahtimisega. Pole nomaadil toidutegemiseks paremat võimalust kui osad kiirelt potti loopida, potikaas kiirelt kinni panna, et liiv pärast hamba all ei krigiseks, ja oodata. Kaua ootama peab, ei tea. Lisab aga vaikselt kuivanud kaamelisõnnikut tasa hõõguvale tuleasemele ja luristab tulist teed. Poogen, tuisaku kuiva liiva (või soolast vett). Traditsiooniline taijin [berberi tadžin] nii valmibki. See valmistusviis sobib suurepäraselt ka merele.

See siin pole kindlasti taijin aga valmistamise tehnika sobib - asi haudub vaikselt ja sina rüüpad tulist vaikselt, ja vahid.


Pika reisi pikalt podisenud hea roog, ükskõik mis potis, ükskõik mis tuleasemel:

Pilt


Viimati muutis Marlene, Pühapäev, 30 Sept 2012 17:55, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev, 29 Mär 2012 22:25 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev, 09 Mär 2004 17:02
Postitusi: 688
Asukoht: Kalamaja
Äitähh Anti!
Proovisin ja päris hea sai... aga ma tegin natuke muudatusi...

Tropid olid kövad, kuid kaalikat pananin rohkem ja tomati asemel kasutasin chilli maitselist tomati konservi *****(puruststud) ning ma panin kordades rohkem küüslauku...

Minusuguse võtab nurruma....

_________________
-The goal in Life's Journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "holy shit what a ride!" -autor tundmatu


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 30 Mär 2012 11:42 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev, 22 Sept 2005 22:43
Postitusi: 2555
Asukoht: Tallinn
Nooh, et elu liiga peeneks ei läheks, lisaks siia ka ühe retsepti. Seda rohkem küll maapeal metsas praktiseeritud, aga merel peaks ka teha saama. Pärit senikirjutamata raamatust "Peebu söödavaid ja vähemsöödavaid toite".

- Keeta sobiv kogus (kiir)makarone. Meremehed siis mereveega, hoiab soola kokku.
- Nüüd, kuna kõigil kõhud jube tühjad, tuleks nad kuidagi maha jahutada, et saaks kohe sööma asuda.
- Lisada 1 külm lihakonserv ja kuna rohkem liha kaasas polnud, siis ka 1 külm kalakonserv. Soovitavalt à-la "Räim tomatis".
- Segada läbi ja head isu!
- Kõrvale sobib enda valitud aastakäigu Saku või A. Le Coq'i vms märjuke.

_________________
Buddha oli vist purjetaja:
"Tähtis pole mitte eesmärk, vaid teekond sinna!"


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev, 31 Mär 2012 22:17 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
peebuste kirjutas:
Nooh, et elu liiga peeneks ei läheks


Tead, ega see söögitegemine mingi peenutsemine polegi.

See hakkab lihtsalt ühel hetkel meeldima ja sellel on tagajärjed. Rasked tagajärjed.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 01 Apr 2012 09:40 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 15 Okt 2010 11:33
Postitusi: 392
peebuste kirjutas:
- Keeta sobiv kogus (kiir)makarone. Meremehed siis mereveega, hoiab soola kokku.
- Nüüd, kuna kõigil kõhud jube tühjad, tuleks nad kuidagi maha jahutada, et saaks kohe sööma asuda.
- Lisada 1 külm lihakonserv ja kuna rohkem liha kaasas polnud, siis ka 1 külm kalakonserv. Soovitavalt à-la "Räim tomatis".
- Segada läbi ja head isu!
- Kõrvale sobib enda valitud aastakäigu Saku või A. Le Coq'i vms märjuke.


Tahtsin ennist sarnase retsepti lisada, aga jõudsid ette!
Parim meresöök õrnal hommikul:
-Lihamaitselised kiirmakaronid
-Jahimehe (kahemõtteline, eks!) eine konserv

Kiirmakaronide lihamaitset lisada vaid natukene. Kui on vanaema juurest pärist rohelisekimbuke, siis lisada hakitult.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev, 04 Apr 2012 02:52 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev, 13 Apr 2004 19:23
Postitusi: 172
Asukoht: Tallinn/Soome
Saanud inspiratsiooni mõnedest mehistest huumoripiltidest Internetis, ning kuna olin haige lapsega kodus ja poleks arvuti taga töötegemisest nagunii midagi välja tulnud, otsustasin täna teha toiduks SUURE hamburgeri. Tainas on tehtud tavaline jahu-piima-küpsetuspulbriga vähekerkiv, pihv on 1kg veisehakkliha muude lisanditega nii, et pihvitainas kaalus lõpuks ca 2kg. Pildil olevad salatikogused on näitlikud ja need tuleb korrutada 2-3-ga. Hamburgeri kihid alt ülesse on järgmised: alumine sai, hapukoor, porrulauk, tomat, pihv (seejärel pöörasin hopsti kogu kupatuse õiget pidi), juust, ananass, värske kurk, hapukoor, ketshup, ülemine sai, ananassimahla ja hapukoore segu ülemise saia immutamiseks. Puudust jäin tundma hiina kapsast, kuna seda polnud lihtsalt kodust võtta, aga oleks kindlasti palju maitsele juurde andnud. Ühe osa maitsestasin teravalt suitsutatud habanero pulbriga, mis on lahjendatud tavalises jalopeno pulbris (tegelen nende kasvatamisega juba ammu). Õhtul koju saabunud neli näljast täiskasvanut koos lastega suutsid sellest süüa korraga ära napilt kolmandiku :lol:

PILT

Aga meremeestena oskavad siin kindlasti ka paljud teised pidada lugu Rootslaste kuulsast hapuheeringast. Kahjuks pole õnnestunud maitsta soomlaste sisemaa versiooni samast toidust - pohlamoosiga hapendatud haugi. Kuid kalatoitudest oleks mu eelistus ikkagi kõige lihtsam naturaalse või sees praetud õrnsoolane ahvenafilee, umbes 10cm pikkustest ahvenatest. Lisaboonusena saab fileerimise päris hästi käppa, kui ämbritäis ahvenaid tehtud saab!

Huvitava grillkastmena pakuks välja veel ühe Lapimaa klassika (hillamajoneesi): segada võrdsetes osades kvaliteetne soolane majonees, kergelt magus VAHUSTATUD vahukoor ja murakamoos. Maitse, mis kokku tuleb, ei meenuta eriti midagi siit planeedilt, aga enamikule inimestele maitseb, sh pea kõigile, kes mu tutvusringkonda kuuluvad. Algselt võeti seda vinnutatud põhjapõdraliha juurde, aga tänapäeva noored söövad seda juba koos igasuguste lihatoitudega.


Viimati muutis krss, Pühapäev, 10 Veebr 2013 13:25, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Profiil  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 56 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group