Kipper.ee

KIPPER.EE

Väikelaevajuhi foorum
Logi sisse
Registreeru
Detailsem otsing
Sulge tooted

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi




Tee uus teema Vasta teemale  [ 56 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev, 04 Okt 2012 09:03 
Eemal

Liitunud: Esmaspäev, 06 Veebr 2006 11:08
Postitusi: 852
Asukoht: Tarvastu, Mustla-Tartu
Ma ikka toore kala all mõtlesin kala, mis fileeks tõmmatakse. Aga krevette ei ole saanud proovida, see lõhn on juba jube :D

_________________
http://reinufoto.wordpress.com/


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev, 10 Okt 2012 17:00 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Trutta kirjutas:
Kõik on üsna kindlasti näinud pealinna (sadamalähedastes) kõrtsudes rooga nimega "pippuripihvi", tavaliselt kipub olema seal menüü kallimas otsas.


Kui nüüd miskil veidral põhjusel (vein, bearnaise kaste, silo vms saab otsa, pihv jääb liiga tooreks koka kogenematuse/kiirustamise tõttu, satub liiga vähe sööjaid tulema või on külalised kõhu kodus korralikult täis söönud, nagu minu vanemad harrastavad teha.... muidugi neile boeuf a la tartare tähendas samuti äärmist eneseületust....).... siis ei maksa veel hääd kraami koerale sööta.
Võta mõned kodumaised tomatimaitsega tomatid, sibulamaitsega sibul, küüslaugumaitsega küüslauguküüs, juustu, viiluta kogu kraam va liha (riivjuust hästi ei sobi, läheb liiga liimiks), vala kogu mudru ahjupotti , kalla peale mõnuga provansaali ja pista ahju. nii u 180-200 kraadi kanti. Tunnikese pärast võta korra välja, sega korralikult segamini ja lase veel tund-poolteist muhiseda....
Tulemus viib keele p**se, nagu üks tuttav armastab öelda.... :wink:
Lisada võib, nagu ikka veisele, tüümiani, rosmariini, basiilikut jne, vastavalt maitsele.
Evelin-Evka lööb mu maha, kui seda lugema satub :lol: Isegi lapsed söövad ja kiidavad.....

Edit: Katse-eksitusmeetodil selgus:
Joogiks sobib nagu juuksemääre italiaanole - Coppiere Chianti 2010 (hetkel Prismas soodushinnaga saadaval), noor, toores, terav ja moodustab suurepärase maitsekombinatsiooni.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 02 Nov 2012 19:59 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev, 11 Nov 2003 18:15
Postitusi: 1298
mõtlesin minagi lugupeetud kaasforumantide isuäratavaid kulinaarseid
kirjeldusi lugedes, et mida ma siis söön... ja meenus, et 2008ndal aastal sai meremehe õhtuoodet lausa fotografeeritud. otsisingi pildi üles...


Manused:
Faili kommentaar: õhtuoode Sõru sadamas, vist 2008
Muhu_vaina_regati_eine_2008.jpg
Muhu_vaina_regati_eine_2008.jpg [ 108.93 KB | Vaadatud 3624 korda ]
Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 02 Nov 2012 22:59 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Menüü OK, aga taara pole öko?

Aga Sind see ilmselt ei koti nagu, oletan, ilmselt ei viitsinud ka hiljuti kellasi sättida.
Nüüd, kui käekella vaatad siis arvatavasti mõtled, et
vaja tund aega taha keerata.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 04 Nov 2012 09:42 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev, 07 Mär 2004 11:00
Postitusi: 303
Asukoht: Tallinn
Lisasin foorumis ürituste/kokkusaamiste alla maitsmisürituse "Karbist välja!". Mekime igasuguseid erinevaid põnevaid mereelukaid. Vt. http://foorum.kipper.ee/viewtopic.php?t=7165

_________________
kuunar "Kajsamoor"
www.kajsamoor.eu
tel. +372 5068152


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 13 Jaan 2013 15:42 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Keegi ei söögi enam midagi? Kõik on talveunes?
Mind on pikka aega kummitanud kilo-kilo-kilo-kilo retsept, mida piisava arvu sööjate pideval puudumisel pidevalt edasi lükatud on.
Niisiis:
Originaal Usbeki Pilaff
(mitte segamini ajada selle oranži sodiga, mida plovi nime all pakutakse)

1 kilo lambaliha (võib asendada sealihaga)
1 kilo sibulat
1 kilo porgandit
1 kilo riisi

Soola, purustatud musta pipart, 1 hakitud küüslauguküüs, paar sahmakat jahvatatud vürtsköömenit (jah, see Al Bundy higilõhnaga maitseaine)

Riis pesta 3-4 korda läbi, seejärel parajalt soolasesse (nagu keedaks) vette likku u 2 tunniks.
Liha hakkida sašlõkikuubikuteks
Sibul ja porgand ratasteks

Valmistamine:
Kõik käib ROHKE ÕLIGA, ära koonerda!
Liha kuumal pannil kiirete liigutusega pruuniks, mõnuga soola ja pipart selga ja potti. Transpordiks aukudega pannilabidas, kärsanud lihamahl ja must praeõli ei sobi potti. Potipõhja korralik solks puhast õli.
Pann puhtaks! Uus õli ja sibul pruunistuma. Potti.
Hakitud küüslauk- potti.
Higimaitset paar sahmakat ja soola ka 3-4 näputäit. Potti.
Pann puhtaks! Porgand pruunistuma. Potti.
Riis kõige otsa. Potti
Vett- kuniks katab riisi.
Kaas peale ja ahju. u 2 tundi. 170 Celsiust. NB! mitte segada! Kui tundub, et vett väheks jääb, võib lisada.
Head isu!


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 13 Jaan 2013 17:32 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev, 16 Apr 2007 21:16
Postitusi: 1231
Asukoht: Rammu / Kopli
Jätkame siis "oranži sodiga, mida plovi nime all tuntakse"

Vaja läheb:
1. Karp kanafileed punases marinaadis
2. BOSTO riisipakikene
3. Vesi
4. Sool

BOSTO pakike soolaga maitsestatud vette keema vastavalt karbil leiduvale juhendile. Karp punases marinaadis olevat kanaollust pannile. Kui riis peale 15 minutit keemist on saavutanud pehmema konsistentsi ja kanalöga enam hambaall ei "kaaguta" siis mõlema anuma sisud kokkusegada.
Ja ongi oranz sodi valmis :D

PS! Kui punases marinadis olevat "löga" pole poest saadaval siis võib selle asendada suvalise lihatootega (lammas, siga, kanafilee, pardifilee vms.) ning ketsupi ja majoneeziga anda talle peale pruunistumist oranz värvus!


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 13 Jaan 2013 18:37 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
Trutta, pilaff on hea idee! Polegi ammu teinud.
Jama ainult selles, et seda ju vähe ei tee ja suur potitäis hakkab tervisele :)

Proovin siis Sinu pakutud järjekorras, vaatab. Aga tšillit ma suran kindlasti ka.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev, 13 Jaan 2013 19:59 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Mnajh.... tulemusest kumab läbi idamaine tõdemus-riis on põhitoit ja muu garneering, mitte nagu meil kombeks, et riis on garneeringuks :)
Seega riisi kogust võib vähendada... kuni poole võrra... ma arvan... meil see muidugi probleemiks pole, kaks kasvavat organismi on võimelised hävitama 4 inimese ja koeravaru kaheks päevaks......ühe söögikorraga..... 8)


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev, 14 Jaan 2013 21:54 
Eemal

Liitunud: Esmaspäev, 11 Aug 2008 12:58
Postitusi: 304
Asukoht: Kiili/Tallinn
Trutta pilaff läheb katsetamisele nädalavahetusel. On lammastki sügavkülmast võtta millest teha.
Ma panen oma puudega köetavasse ahju malmpajaga. See hautab jube hästi.
Ilmselt võib osiste koguseid võrdses mahus vähendada, kuna mul on liidetavate summa ette teada - malmpoti maht nimelt .

_________________
www.tihend.ee


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev, 02 Mai 2013 20:37 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Meenutus '80-te koolisöökla neljapäevast... Klipfisk.
Klipfisk on siis kuivatatud soolatursk, saab Norra poodidest, võibolla mujalt ka. Vanal ajal, kui laevad olid puust, siis olla olnud üks norsk'i põhitoidusest.
Ehk siis 400gr pakk, näpusooja vette likku kuni 24h, vahepeal 3-4 korda vett vahetada. Algul haiseb nagu haisev kala :roll:
Leotamise järel külma veega keema, vaht pealt ära korjata ja pool tundi keeta.
Serveerida keedukartuli, kõvakskeedetud ja viilutatud munaga, maheda sinepiga ja/või sinepikastmega (Felixi sinepi-meekaste näiteks) ja ohtra peterselliga.
Kõhu teeb täis ja maitseb.... nagu koolisöökla kalapäev (ilma sinepita siis :))
Homme panen jäägid juustuga üle ja ahju, näis, kas saab paremaks :lol:

PS Teine traditsiooniline Norra kalaroog-fiskeball, oli täiesti maitsev toit, soovitan soojalt.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 14 Juun 2013 19:22 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede, 06 Mär 2009 00:28
Postitusi: 642
Asukoht: Tugitoolis
PART

Pilt

Aga põhiline - õppige suveks ära Hollandi kaste!

Ideaalne värskete kergelt aurutatud aedviljade (eriti spargel) juurde, veise sisefilee juurde, kala juurde.

Vaid kaks põhikomoponenti - jube lihtne, ja jube lihtne kihva keerata...

Käsivispel ... ja nonstoptöö ca 15min. Mitte ühte sekundit segajat.
Kui kaste serveeritud, kannatb korraks dušši all käia...

Ja sealt saab edasi erinevaid - Bernaise või, personaalselt nt eelistan paksu magusa Balsamico'ga, tuleb eriti hõrk kreem aedviljade peale!

Mis asi on Hollandi kaste - Radissoni all Madisson'is tellige Chateaubriand...


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev, 07 Aug 2013 20:11 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Merel, matkal, kalal olles tahaks teinekord mingit snäkki mis oleks kerge kaasas kanda ja samas toidaks.
Nõrgad lähevad reklaami ohvriks ja söövad snickersit. Päris inimesed teevad ettevalmistusi ja ei allu provokatsioonidele.
Parim senileitud jõu ja tahtmise allikas on jerky beef. Loomulikult mitte see mida poest 2,75€ eest 50g pakis müüakse (kuniks Eestis tehti, oli kah, aga nüüdne läti toodang läheb läti sprottidega samasse kasti: Ragn-Sells).
Seega:
Veiseliha, põdraliha, kopraliha, karuliha, mis-iganes-väherasvane-tume-liha: välisfilee, praetükk vms puhas taine kamakas.
Eemaldad hoolega kelmed ja rasvanähud lihal, pistad paariks tunniks sügavkülma ja seejärel lõigud õhukesteks viiludeks- nii 0,5cm umbes.
Vahepeal käid Piprapoes ja ostad paki jerky maitseainet ja paki nitriitsoola (ehk salpeetrit)
Seejärel puistad maitseained lihale, ilusti mõlemalt poolt, pakid kokku, keerad kilesse või fooliumisse ja külmkappi, nii 48 tunniks.
Nüüd on mitmeid võimalusi:
Ajad nöörile ja riputad tuule kätte 2-3 nädalaks, varjulisse ja jahedamasse kohta.
Ajad nöörile ja paned talvisel aja keskkütte radiaatori lähedusse samaks ajaks.
Paned praeahju u 150 kraadi juurde paariks tunniks restile.
Aga parim seniproovitust on olnud nn supergrillil kuivatamine. Teed tule koldesse, lased masina soojaks, produktidest kerge suitsu läbi ja siis hoiad tule nii väikese ja puhta kui võimalik, et annaks sooja palju ja suitsu vähe.
Pilt
Ca 3-4 tundi sussutamist, ööseks külmkappi ja paari nädala snäkk on olemas.....
Pilt

NB, hoolega tuleb hoida kodu-kodakondsete eest peidus, muidu on paari päevaga kõik kadunud :cry:


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 17 Jaan 2014 21:51 
Eemal

Liitunud: Teisipäev, 15 Apr 2008 20:36
Postitusi: 1516
Külmsuitsukala :wink:
Kolmveerand aastat katsetatud, eksitud, uuesti katsetatud, kümneid kilosid kala ära söödud ja tulemus on välja koorunud selline.

Vaja läheb värsket ja suurt fileed, kaaluga u 1,5-2,5 kilo tükk. Väiksemad ei tule nii head, suuremad ei mahu mul kappi....Tavakaubandusest kahjuks ei saa nii suurt ja värsket tavaliselt, seega tuleb ise püüda või soetada tutvus mõne maaletoojaga, horeca varustajaga, kalakasvatusega vms paremale kraamile ligipääsu omava üritusega.
Sobib nii lõhe kui vikker, nüansid allpool.
Niisiis:
Võtad filee, kuivatad kenasti majapidamispaberiga ära. Paned kile või fooliumi lauale, puistad soola alla, filee peale, seejärel raputad ohtralt jämeda (mere)soolaga üle. Samuti raputad peale tunde järgi pruuni suhkrut, mitte nii palju kui soola, vaid sellise kerge kirme. Pakid ilusti sisse ja nüüd ööpäevaks külmkappi.
Kapist välja, pühid üleliigse soolasodi maha, võib ka kiirelt külma veega üle lasta. Seejärel tuleb hoolikalt ja hoolega paberiga ära kuivatada. Kala peab olema nii kuiv kui võimalik! Ilusa pinna saamiseks võib noateraga filee kergelt üle kaapida.

Nüüd siis kõige tähtsam protsess:
Suitsuks sobib lepp. See tavaline. Kuid hõrguma ja huvitavama maitse annavad õunapuu, ploom, kirss, kreek jm luuviljalised.
Külmsuitsuahju kapi temperatuur peab olema:
Vikker-20-25 kraadi, aeg 10-12 tundi
Norra lõhe 15-20 kraadi, aeg 12-14 tundi
Looduslik lõhe või meriforell- kuni 15 kraadi, aeg 14-16 tundi.
Mingil juhul ei tohi temperatuur tõusta üle 26-27 kraadi (ametlikult üle 30 kraadi kuid turvamarginaal termomeetri vea kompensatsiooniks peab olema), muidu läheb kala pehmeks ja seega hukka.
Mida rasvasem kala, seda kõrgemat temperatuuri kannatab. Väherasvane looduslik kala kipub kuivama ja seetõttu tahab külmemat keskkonda.

Kui pool kasti või kast õlut on otsa saanud ja paarteist tundi termomeetrit passitud, võib kala välja võtta ja ööseks külmkappi tahenema panna.
Järgmisel hommikul on valmis laagerdunud, võib need pisikesed luud keskjoonest u 1cm kõrgemalt pinsettidega välja nokkida ja sügavkülma torgata 48 tunniks. Ühtlustab maitse ja tapab võimalikud ebameeldivad bakterid, kellel soolas ja suitsus ellu jääda on õnnestunud.

Kuna kogu protseduur on pikk ja (õlle)piinarikas :lol:, siis teen tavaliselt 4-6 fileed korraga ja enne sügavkülma pistmist lõigun parajateks 2-3 päeva (u poolekilosteks) portsudeks ja pakin vaakumisse.

Vajaminev tehnopark:
Sise- välistermomeeter, täitsa tavaline, mul on mingi marketi 4-rublane
Külmsuitsuahi või alternatiivina töökorras külmkapp koos suitsugeneraatoriga
Viimase eeliseks on see, et saab delikatessi toota ka siis, kui suvel +30 varjus valitseb ja hinnalise puumaterjali kulu on tavaahjuga võrreldes praktiliselt olematu.

Edit: selgunud on, et veel üks varjatud eelis on külmkapil. Nimelt -14 kraadise õuetemperatuuri puhul on külmkapis ikka +12.... ja protsess is in progress:
Väike teaser,4x2kg viled ootamas kappi minekut:
Pilt


Viimati muutis Trutta, Laupäev, 18 Jaan 2014 17:54, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede, 17 Jaan 2014 23:13 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev, 16 Apr 2007 21:16
Postitusi: 1231
Asukoht: Rammu / Kopli
Ma ka nii 5-6 korda proovinud, mulle just meeldib selline 30 C (+-5) 10 tundi olnud, siis selline hea pehmeke saab kahvliga saiale, ei pea noaga lõikama nagu soolakala, samas pole nagu soe suits ka. Samuti suvel, kui päike paistab on raskus ka 25 C kapis hoida, pane sa generaatori või puudega :)

Mul mingi selline aretus nagu lisatud failis, see suvi proovin ka generaatorit (hand made Smoke King)


Manused:
sutsuahi.jpg
sutsuahi.jpg [ 393.23 KB | Vaadatud 3636 korda ]

_________________
TÄNAN!
Üles
 Profiil  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 56 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group