peebuste kirjutas:
Mark kirjutas:
Siinkohal jõuame selleni, et Mereakadeemial nagu teistelgi koolidel on või seisab kohe ees krooniline õpilaste puudus
See ei ole objektiivne paratamatus! See on
SUUR SAAMATUS!Tänaseid noori "süüdistatakse" selles, et neid ei huvita enam muu, kui arvutimängud. Kuradi päralt, milline "mängukonsool" on Mereakadeemias! Ma võin küll eksida, aga ma arvan, et suurem osa 5 .. 8 klassi poisse saaks oma elu esimese orgasmi
sellist arvutimängu nähes. See krempel on seal niikuinii olemas, tema ekspluatatsioon ei maksa midagi (ärge tulge mulle siinkohal udutama projektorilampidest jms, eks

) peale suht tühise elektrikulu.
Absoluutselt!!! Kindlasti on mõni Teist äkki näinud sate- ja treeningsarja
Nissan GT Academy, mis on põhimõttel mängukonsolli tagant profesionaalseks võidusõitjaks? See on Sony kui konsooli ja arvutimängu GTA looja ja Nissani kui autotootja ühisprojekt. Ja see on vägev!
EMARA simulaator on tõesti selline, kus analoogsest võistlusest, mille auhind oleks... no kurat teab mis ... võtaks osa noorte kõrval pigem ka meiesugused vanamehenässid, kes reaalset merd ja olukordi on rohkemgi näinud. Ning tasapisi kaldub EMARA hariduslik raskuskese, püstuvuskese, veeväljasurvejese etc

hoopis uude kohta! Jääb koomamale tõmmatud
ülikvaliteetne mere-eriharidus noortele - tulevastele profesionaalisele ja tegevusaktiivsus ning ka rahavood tulevad täiendõppest. Selge, et EMARA teatud mahus ümber profileerimine teeb "haiget" osadele eraäridele aga neile jääks siis algtaseme koolitus ja EMARA teeks seda, milleks see õppeasutus on mõeldud ja plaanitud: annaks merelise pärishariduse ja tõstaks oluliselt merekultuuri! Jah, kannatada saavad ka kaugemad merehuvilised aga mis teha?
Kui vaadata, kui palju tööd tehakse niisamagi merenduse
ümber (alates juristide tööst rahvusvaheliste sedauste tõlkel kuni VA meremärgistuseni ja kaartide loomiseni), siis EMARA ja miks ka mitte too Saaremaa ametikool ning tipi mereosakond, siis praegune värk on puhas saamatus ja Riigi raha raiskamine. Põhimõtteliselt oleks tegevusplaan absoluutselt selge, vaja on pisut poliitilist tahet, otsustusjulgust ja Eesti mereharidus saaks kiirelt uue hingamise ja taseme. See 15-meheline punt 50GT täiendõpet on vist "esimene pääsuke" ja kohe "sattus" mitte just kõige lollimate, kogenematumate ja algajamate seltskond seda tegema. Eks me kannatame ligadi-logadi asja ära,
eesmärk on meil ju ühene ja teada aga samas peab praeguses olukorras nii EMARA kui Riik ka välja kannatama meie tulise kriitka! Parimal juhul saaks kogu Eesti pealt veel kokku 2-3 samasugust punti ja edasi kipub olema tühi maa... Aga selleks hetkeks peab olema süteem läbi mõeldud ja pädevalt toimiv! Mitte vaid see väga kitsas ja konkreetne õpe vaid ÜLDINE merehariduse poliitika. Sellist asja ei tohi tekkida ,et vaid verbaalse peale vaatab mingi hulk üksteisele "arusamatu" näoga otsa: mis tähendab, et meil pole vaja??? Me oleme seda kõige ammu näinud ja kogenud ... mitu korda! Võite et kellelgi läheb ka peanahk vihastamisest punaseks, et see või too on jama??? Tra, oled ikka ISE elus selle ära proovinud??? Eks meil on keskmiselt üldharidus- ja ka kõrgkoolist möödas juba veerand sajandit ning kõik asjad ei ole enam ei meeles ega "elementaarsed" aga "keskmisest" on sattunud ikka oluliselt laiemate teadmistega seltskond koolipinki.
See, et EML Admiral Pitka naelteks tehakse ehk jääklassiga ülikorralik laev lihtsalt ära lõhutakse, on asja üks pool, kuigi see kirjeldab "kõige ilusamini" (loe: jubedalt ja ehedalt) merehariduse poliitika OLEMATUST ja on vaid üks pool kogu pildist. Teine pool on mereharidus üldisemalt: on olemas absoluutselt
töösoe ja värske määrus, milline peaks mereharidus välja nägema. Pisut mõttetööd, toda poliitilist tahet, sünniaastate üle vaatamist ja samas ka tasustamiskorra kaasajastamist, 21.sajandi teisele kümnele kohast uudsust ja asi hakkaks minema. See sisaldaks ka reaalseid-füüsilisi õppevahendeid. Ka see on totaalne jama, kui punt võiks tuima kalanäoga öelda: meil on KÕIK vajalikud õppevahendid iseendal pundi peale olemas. Läheme keerame aparaadi kai ääres käima, Sina näitad ette teooriapõhise, meie praktikapõhise
Näiteks minu "unistus" teooria vs praktika. Kõigepealt ütlen kohe ära, et teooria ja kaarditöö oskamine on olulised aga asi, mida ma väitsin siinsamas kipperis juba aastaid-aastaid tagasi! Ma lihtsalt tahan näha neid kõige kõvemaid pabernavigeerimise, binokliga peilungite võtmise ja kompassikursside arvutajaid omaenda Julia pardal paberkaatritega udus/rahes/paduvihmas 10 m/s tuulega Väinameres mulle täpseid juhiseid andmas. Nemad vs mina mobiiltelefoniga

Start Österbyst, tiir ümber Hobulaiu ja Rukkirahu, Suur-Härjamaa kanalist sisse, Kuivarahu kõrvalt läbi ja finiš Topu kalasadamas... Julia puruks sõitmine ei maksa midagi! Ja mul ole ei elektrit ega kaardilauda
Võtan "õiguse" vast natuke ka ksf! Virko ja veel mõne eest rääkida: sama asja korraldaks pimedas St-Helieri sõitmisega, näiteks trassil Cherbourg-Jersey. Lubatud on vaid Reed's almanahh ja paberkaardid, mille järgi teha paberile teekonna planeerimine ja seda ka täita. Lühim teepikkus ja kiireim aeg "võidavad". Aga see on juba kuradi kallis test EMARA ja VA inimeste
tegeliku pädevuse kontrolliks.
PS: Tallinki tüürimehe kui reaalse tänase praktiku loengut kuulaks ikka suu ammuli ja jätaks kõik meelde

Nii
tuleviku tarbeks. "Sitem" lugu on see, et 50GT suurusjärku kuuluvate laevade Kaptenite ja tüürimestega saab niisamagi koos purjetatud.