Mark kirjutas:
Priidu täna tiba tagasihoidlikum räusk on kah üsna õige

See on jälle kord 100% kogemuste pealt. Radariga ja radarita, udus, paduvihmas, pimedas ja imeilusa tähistaeva või lauspäikese käes on kõhimõtteliselt kõik "lähikonna" kitsad pilud ja pisut keerulisemad navigatsioonalad läbi sõidetud va Inglismaa rannik ja saarte vahed. Selle 48 miiliga ei ole mitte midagi teha!!! 12 on juba isegi "palju", 6 miili perfektset pilti ja paar miilikest peale "udusemat" on küll ja enamgi. Ma saan aru, kui 48-miilisest vaatamisest räägiks tegelased, kes plaanivad minna Hoorni vallutama või põhjapoolt Gröönimaad Hudsoni lahte sõita. Jah, vaat jäämägede lähedal on nii suurt vaatevälja vaja, et jäämägede liikumist jälgida ja sealt läbipääse otsida ning oma kursse valida. Jämedalt Piiterist Barcelonani pole aga nii vägeva a'la 4kW ja 2000+ eur radariga sittagi teha!
Täna aastal 2013 on radar AISi abi, mitte peamine vahend. Kõik SOLAS laevad on sul ekraanil läbi AISi, radariga püüad otsida väikeseid kalapaate, "
stealh"-traale Hispaanias, meremärke udus ja loodad, et kalurid on oma püügivaheditele ka radaripeegeldid külge pannud. Muuseas, täitsa isegi on!
Ma eeldan, et kui inimene küsib kipperis nõu, siis Tal ei ole elutoa nurgas briljantide kuhja, kuskohast siis lumelabidaga kartulikotti neid kühveldatakse ja minnakse Unnuki juurde, et "rahas pole küsimus, tahan kõige-kõige täiskomlekti". Loomulikult on kõige-kõige ka aboluutskaalal võttes parim AGA piiratud võimaluste juures tuleb selgeks teha igasuguse elektroonika tähtsuse järjekord ja siis sobitada see eelarvesse.
Mis on minu lolli aruga järjekord ja mina oma purjeka varustaks just selles järjekorras:
1. KORRALIK radaripeegeldi, mitte see krepp-paberist anaaltapp. Korralik, millest on meil ka juttu olnud, maksab ise juba 150+ eur. LISAKS paneks mina ka aktiiv-peegeldi rasketeks oludeks ehk totaalne udu, ülitiheda liiklusega alad pimedas jne, mille siis lülitad tööle vaid asjapärast. Nende hinnad algavad 600 eur,
Seame aktiivpeegeldi 700 eur. Koos installimise ja materjalidega on esimene 1000 kulutatud!
2. Plotter - nõus. Hind on mõnest sajast mõne tuhandeni
3. AIS - korralik! Jälle korralik koos installi ja materjalidega 800-1000 eur. Ja see kolmik on "häda"vajalik! See on kõige-kõige vajalikum, alles siis tuleb
4. radar. Kuna sina ise oled juba ülihästi nähtav ja näed ise ka ~80% sulle ohtu kujutavaid teisi veesõidukeid, siis radari vajadus tekib erilisemates oludes. Üldjuhul on kõige hullem piimjas udu, siis selles tuleb niigi kiirus minimaalseks viia ehk ajafkator muutub veel pikemaks ja sul reageerimiseks rohkem aega. Kuna sina oled KAUGELE teistele nähtav (k.a. tankeritele Ventspilsi all) ja nendel on peal väga head radarid, siis sind huvitavad ikkagi vaid ja ainult otse sul külje all olevad "segajad". Sa tahad näha a'la teljepoid või norditoodrit ja udus röövpüüki tegevat väikest paadikest, mitte ei vaja seda, et vaatad Naissaarelt Osmussaare alla...
5. edasi vastavalt soovile Navtex, Iridium etc ja kõik muu mudru, mida võib olla aga pole sisuliselt primaarne. VHF on kusagil 1.-3. sees-vahel. Ning see võib alguses ka lihtsalt käsijaam olla aga kui juba AIS, siis statsjaam pole ka enam liiga kallis.
Ning kui mul tekiks küsimus, kas 1000 eur radar + 1000 eur igasugune personaliseeritav pääste- ja ohutustehnika
a'la meeskonna ja vidinate MOB-jälgimine, paar
PAB'i kottpimedaks ajaks vähemalt vöörimeeste külge
või 2000+ eur radar, siis kas tekib kahtlust, kumba varianti valida?