Sai mõlemad võetud. Ehk siis kevadel on väikest arvustust oodata.
GMI 10 tuli koos GWS 10-ga (hinnalt sisuliselt kauba peale), mis annab juba tuuleinfo otse NMEA 2000 võrku. Ehk siis iTC-5 jääb ära, sellega koos ka kompass, vee kiirus ja sügavus. ST70 sai lasutud poes stendist maha kruvida. Pakuti liialt soodsalt, et poodi jätta. Esmamulje järgi meeldib mulle ST70 rohkem, kuigi graafika on GMI 10 puhul ilusam ja intutiivsem. Ootused katavad mõlemad, mis tähenab et tulebki ilu järgi valida. ST70 meeldib mulle just selle poolest, et on monoliitne klassikalise halli korpusega "vanakooli" mere instrument, samas kui Garmin on hakanud juba eelmisele põlvkonnale evabajalikke hõbedasi iluliiste lisama ja korpuste värve muutma. Raadio ja plotteriga on nii, et sama mudelit nii halli, kui musta korpusega, sõltub millal toodetud. Nüüd on selle tee ette võtnud ka Raymarine. Tundub, et kuna sisuliselt asju oluliselt täiustada ei suudeta argumenteerimaks vanema instrumendi uuema vastu vahetamist, siis vaja toodetest moekaup teha. Mina selle bling-bling teemaga kaasa ei lähe. Kõige rohkem meeldiks näha päris vanakooli LCD Raymarine instrumente (ST40 näiteks), kuid nende infot on raske plotterisse saada.
Nüüd oleme dilemma ees. Kui oluline on vee kiirus ja sügavus läänemeres? Kas seda saab instrumentides GPS kiirusega asendada (eeldusel et triivi ja hoovseid oluliselt ei esine). Häda pärast saab sügavuse jaoks ka plotteri ahtriandurit kasutada. Ehk kas see on koht, kust kokku hoida et näiteks purjedesse rohkem investeerida? Hendrik
|