flm kirjutas:
Need ajad on ammu möödas, kui üks inimene oskas kõike....
Praktika puuduse üle kurtjad saavad ainult peeglisse vaadata, sest 75% ajast on võimalik laevu ehitada ja ainult nädal on igas kuus vaja kooli väisata. Pigem oleks normaalne päevane õppevorm nagu teistelgi inseneridel, sest muidu on tõesti oht, et tase insenerina pole piisavalt kõrge ja praktilist laevaehitust nagu ka ei oskaks, ehk pead lihtsalt juhtivale kohale tööle asuma, et söönuks saada

Täitsa nõus aga selleks, et suuta projekteerida ja valmis ehitada a'la näitena toodud rannakatakas, ei pea õpilane just väga palju oskama? Baka taseme pisut keerulisem alus pole ka veel selline, kus peaks "kõike oskama". Need on minu arust absoluutselt elementaarsed teadmised ja oskused vaat et isegi veesõiduki omanikule - teatud mahus muidugi.
Suuremas plaanis "väkelaev" koosneb siiski nii lõputult paljudest erinevatest detailidest ja sõlmedest, et neid kõiki osata projekteerid aja valmistada pole tõesti võimalik. Mistahes veesõiduki jõuallikatki ei tasu iseendal projekteerida. las seda teeb spetsialist. Kasvõi purjeid. Teoorias saab ju iga purjetaja aru, kuidas võiks purje õmmelda (ja ma mäletan väga hästi, kuidas veel 70'tel mul ema koos teiste naistega Vanemuise omi parandas ja ümber õmbles) aga tuhat korda lihtsam ja tulemuslikum on lasta need valmis teha. Mootoriga sama asi, enamuse komponentidega generaatorist vee magestajani või isegi talrepite/knaapideni sama asi jne. Tulevane laevaehitaja peab oskama neindega kombineerida, mitte neid projekteerida.
Selge on ju ka see, et laevaehitusinsener ehk "naval architect" ja kuivamaa arhitekt on väga sarnased tegelased. Isand Muhv ei pea oskama eskalaatorit või kaubalifti projekteerida, parimal juhul saab Ta anda mingi "soovituse" selle välise disaini poolelt, ei enamat. Ning oskama selle "ümber" teha sellise arhitektuurse lahenduse, mis a) on reaalselt teostatav ja b) suudab antud seadeldist ka kanda. Ka elektri, kütte, vendi etc tööjoonised teeb ikkagi spetsialist, kuigi oma koju võid selle suuta ka ise välja mõelda ning valmis ehitada. Mis ongi hea arhitekti ning ehitusinseneri näitaja! Nende kätetute "gundzdibärazde" tegelaste töödega pole enamasti insener-tehniliselt suurt midagi peale hakata...
Mis nüüd aga praktikat puudutab: Mark tõi välja probleemi olemuse. Aga sellele on juba vihjatud
KPMG auditi lõppraportis enne VLKK asutamist: sealt SWOT analüüsi tabel 5 lk.34.
Ma võin eksida aga minu arust on tegutsemise ajal olnudki vaid nõrkused ja ohud, tugevusi ja võimalusi ei ole suudetud siiani ära kasutada.
Ning see ei ole jälle kord minu "õel" märkus vaid rahvusvahelise suurfirma audiitorite "otsus": • Tippspetsialistide juhtimisoskuste puudumine
Kuigi selles väites on suur ebakõla sees: see ei ole tippspetsialist, kellel juhtimisoskus puudub, siis me saame ju kõik aru, mida on mõeldud. Ja kaks nime, mis ma kaugel eespool välja tõin, läheb ka TÄPSELT selle punkti alla! Sa võid olla reaalselt väga suur spetsialist aga kui ei oska ega taha inimestega ning reaalsete valdkonnas tegutsejatega mõistuslikult SUHELDA, siis pole midagi parata. Käib ju ka EKana "asja" kohta...
Mina lisaksin sinna KPMG raportisse veel ka selle ehk asendaks olematu "tugevuse" (• Riigi huvi ja toetus VLE sektori arendamisel) "nõrkuste" poolel nii:
• Riigiametnike ja ametite totalne ignorantsus ja kvaliteetse tööjõu puudumine
Üleüldse on too "tugevused" osa mitmeski punktis küitava väärtusega. Midagi vale seal pole aga reaalsus kipub pisut teine olema.
Üldse on
SCC dokumendid hea ja hariv lugemine aga ise näinuks küll, et praeguseks ajahetkeks oleks kasvõi
Tanel Kukk'e Whale 6,5 võetud õppegruppide SDSR09 ja SDSR10 poolt reaalsesse "töösse" alustades MaxSurfis projekteerimisest (pluss muud programmid, Solid Edge, Friendship Framework jne) kuni reaalse mudeli tegemiseni. Viimasega peaks/võiks tegeleda ametikooli poisid: SCC baka õpilased teevad projekti a'la Bruce Robertis kombel ehk sama alus mitme erineva materjaliga ehitatav ja tulevased reaalsed veesõidukite ehitajad koos bakadega teevad need VALMIS. Kõik kolm põhilist varianti: komposiit, klassplast ja alumiinium! Jah, Mark, see oleks PRAEGU normaalne, kui Sul töökojas ühes nurgas oleks CAD-jooniste järgi välja lõigatud Whale'i detailid juba staapli peal koos ning poisid rulliksid English Wheeli peal kereplaate, keevitaks etc. Ütleme siis teine punt oleks juba Luksusjahis valmistanud tisleritööna tekimudeli ja käiks vormi võtmine. Ning ütleme siis Saare Paadis teeks kolmas punt sama asja komposiit-kerega tulevase klaasplasti kerevormi tarbeks.
See oleks minu nägemus laevaehituse õppest ja firmade osast selles.