janno kirjutas:
[Mitte selleks, et hakata lahkama siin konkreetse juhtumi tagamaid, vaid meeldetuletuseks ka endale (Me kõik oleme ju alati targad ja teame kõike, ainult me kipume asju ära unustama või õigel hetkel tähtusetuks pidama) panen ma veel kirja siia mõned punktid.
*Kui planeerid merel tegevust, mis on ükskõik mis mõttes erakordne, siis ära jäta tegevust pimeda peale. Pimedas ei suuda Sa ise adekvaatselt olukorda hinnata, kuna ei pruugi õigeaegselt näha ja aru saada toimuvast. Lisaks muutub ka paari meremiili laiune mereala pimedas suureks ookeaniks, kus millegi leidmine tundub nõela otsimisena heinakuhjast. Ka võimsam valgusti, mis maa peal näitab "seitsme miili taha" ja teeb ümbruskonna valgeks nagu päeval, muutub pimedal merel hädapäraseks seasilmaks, sest piirideta meri koos tumeda valgust neelava veega imab valguse kõik endasse.
*Kui vead lauamaterjali või muud ujuvat sorti kraami, siis seo last kokku ühes pundiks. Vähemalt nii suurteks osadeks, kui on võimalik. Kui peaks juhtuma halvim, siis muutub sellisel juhul last vähemalt "parveks", mida saab vajadusel abinõuna tarvitada. Lahtise lasti korral on tulemuseks meretäis "läbu", millest ei ole kasu mitte millekski.
*Päästevarustuse kasutamine ei ole oluline ainult ujuvuse tagamiseks. Päästevarustuse küljes on helkurribad. Sa võid olla ükskõik kui hea ujuja, kuid selliseid asju ei ole Sulle ilmselt looduse poolt ikkagi külge paigaldatud.
*Lahku paadi juurest viimasel hetkel ning siis kui see tõesti on juba hädavajalik. Sadu kordi lihtsam on leida paati ka uppunud olekus (Kui ta midagigi veel on pinnal), kui üksikut inimest keset suurt merd.
*Ära pelga küsida saate-eskordi abi.
Väga õiged punktid. Lisaksin veel ühe - iga tavapäratuma merereisi alguses helista mõnele tuttavale ja ütle, et kui sa teatud aja jooksul uuesti ei helista, oleks mõtekas päästeoperatsioon käivitada.
Olin täna ennelõunat taas merel - 10m/sek tuult, 1-1,5m lainet, hullult paks udu, navigatsiooniks iPhone kuna kogu kaatri pardaelekter sh trimmiplaadid oli maas. Oi ma kirusin ennast, et kellegile vahetult enne merele minekut teada ei andnud. Kaduma jäämise korral oleks vast alles õhtul otsima hakatud...