Nonii! Varsti on käes augustikuu tumedad ja sumedad ööd! Kohe ju Jaanipäev!

Kõnnin mina täna mööda Pirita kaisid ja vaatan harjumusest kai ääres seisvaid aluseid. Silm läks kuidagi täna kajutite katustele ja masti vaatamaks, palju on siis meestel ka radaripeegeldeid peale pandud! Mõnel ikka oli ka, enamus paate aga ilma!!!

Olen ise pidanud ühe "seebikarbi" mõni aeg tagasi augustikuu pimedal ööl laiaks sõitma - mängis teine "lendavat hollandlast", ei ühtki tuld ja muidugi ka mitte peegeldit! Jahi roolimees ei taibanud ka taskulambiga purjedele tuld näidata! Viltustel tuuleklaasidel on omadus öösel nõrgemaid tulesid ja heledust mitte näidata (neelab ära! või ei lase läbi!), segab ka näiteks Pirita sadamast tulev valguse foon, seepärast on silmaga objekti raske märgata! Sõidan ise tavaliselt nendel puhkudel radari ja elektronkaardi järgi ja pingsalt ette ei vaata! Ainult vahetult paar miili enne Piritat ja muud sadamat olen pea presendi vahelt välja pistnud.
Antud juhtumil oleksin jäänud süüdi - ei andnud teed purjelaevale! Ei näinud aga jahti ei visuaalselt, ega radaril: purjelaeva kipper (ilmselt algaja) arvas oletatavasti, et ma näen teda ja ei võtnud oma aluse nähtavaks tegemiseks midagi ette! Seekord läks õnneks! Jõudsin eest läbi! Imestan, et nähes kokkupõrkeohtu, ei võtnud jahi kipper ühtegi manöövrit ette, ta oleks võinud minna teisele halsile asi oleks korras olnud, oleks võinud valgustada oma purjesid ja asi oleks ka korras olnud!
Niisiis: kui sõidate pimedal ajal ja udus, pange radaripeegeldi kasvõi luuavarrega kokpitti püsti!