Selle pullisita, mida mõned mehed 11 aastat tagasi suust välja ajasid, olin juba unustanud. Laum on muidu ju normaalne mees aga purjekaid ta vist ei tunne? Vanemuisest pole aga ei Kööbil ega Laumil mingit ettekujutust. Vanemuisest on üldse mingil kujul järgi 30%, millest tuleb 99,9% ulatuses 100% kapitaalne taastamine teha. See 0,1% on Vanemuise külalisteraamat ja Logiraamat, mis tõesti restaureerimist ei vaja.
MA arvan, et tänaseks on järgi väga vähe inimesi, kes suudaks mälupiltides natuke taastada selle jahi sisemust. Isegi need, kes olid Vanemuise aktiivse kasutamise juures tema lõpuaastatel LAPSED ja äkki panid detaile tähele ning omavad kõige värskemaid mälestusi, on tänaseks 40 ja vanemad!!! Kõrmi tüdrukud Katren ja Kaoken, Levtšenko Roman, Veski Piret ja mina, kõikse noorem saan ka kohe 39. Ülejäänud on kõik 50 ja vanemad! Minust nooremat, kes on Vanemuisega reaalselt sõitnud ja midagigi võiks mäletada, ei ole olemas!
Parimal juhul on elus veel paar meest, kes on reaalselt Vanemuise kallal tööd teinud, tema põrandate alla vaadanud, värvi kraapinud, puitu lakkinud ja maste peale sättinud. Aga nende meeste vanus on juba 65+ ja paljud nooremad surnud. Mingi hulga leiab must-valget pildimaterjali, kui kõik kaader nimeliselt läbi käia ja kodused pildialbumid läbi tuulata, äkki kogemata leiab midagi ka Jahtklubist, minu kunstnikust õde suudab äkki mingid lahendused värvilisena visualiseerida (ta oli siiski juba suur tüdruk sel ajal), ema äkki meenutab midagi, sama ka Kõrmi Juta, äkki on elus ja mäletavad "lahked madrused" Erika ja Anne Perema mingeid nüansse ja ongi suures piires kõik.
See on siis tänase päeva reaalsus selle üliuhke purjekaga kui tahta seda restaureerida võimalikult sarnaseks kunagise hiilgusega. Muul puhul on tegu uue jahi ehitamisega, mida väitsid ka Vanemuise vastu huvi tundnud (ja minu kaudu kohale jõudnud) saksa spetsialistid. Aga seegi oli juba pea 10 aastat tagasi...
_________________ Micro "Julia" EST 128. Täitsa kuival maal maja taga...
|