Anno 2011. 28. mai Admiralibassein.
Meie külaliseks on käesoleval nädalavahetusel Soome ja ka Skandinaavia üks produktiivsemaid naval architect`e, yachtmaster Eero Harilainen oma alumiiniumist ekspeditsioonijahiga "Ellida".
"Ellida" kere on ehitatud prantslaste projekti järgi. Kokku keevitatud 1991.a. Almazi tehastes Peterburis. Sisedisaini on teinud vanameister ise ja valmis lõplikult on see jaht ehitatud Soomes.
Eero Harilainen on sündinud 1939.a.
Oma esimese paadi disainis ta u. 1958.a.
Esimene klaasplastikast mootorpaadi disain ja brand (bränd) "FinnStar" nägid ilmavalgust 1960.a. Järgnes disain ja brand "Nautico" (mootorpaadid 475 - 740). Umbes 1970.a. "Terhi" paatide disain.
1971.a. alates siiani Kesko firma "Yamarin". 1980.a. "Marino" disain.
1980.a. "Vihe" firma mootorpaadid (Vihe 590; Vihe 740 jne.).
Eero enda sõnade järgi on talle kõige südamelähedasem brand "Senator",
eriti mootorpaat "Senator 93".
Hetkel käib tal töö teras/alumiiniumkerega 12m spetsiaalselt "penskaritele" (2 inimesele) mõeldud "pikaotsa" mootorpaadi kallal!
Eero abikaasa täiendab teda, et see paat tuleb just naissoost "penskaritele"...

Mootorpaat tuleb treppideta, põrand nii kajutis, kui ka kokpitis ühel tasandil.
A taglasega jaht - oma meenutustest:
1. "Tormilinnuga" sai küllalt purjetatud "karvasemaga" pikalt ainult geenuaga - sama tegi master Arvo Tarvis "Vestaga".
2. Peipsi järvel peaks A mastiga purjetama siiani Master Heino Trikandi betoonjaht.
3. Olen taolist taglastust kohtand varem mõneski paadiajakirjas...
Miks mitte siis ekspeditsioonijahile A taglas, kui krüssata ei tule (krüssikursid sõidetakse mootoriga...

).
...roosid, roosid, ära unusta jahil lilli, ütleb vanameister mu lühivisiidi lõpuks...
P.s. mul on olnud 1989.a. õnne olla Soomes Vihe firmas vanameister Eero käealune mootorpaadi Vihe 590 HT valmimise juures. Minu vöökoha kõrguse järgi on tehtud selle paadi kokpiti kõrgus...

!
Eestimaa paadiehituse õpetajatele soovitus:
naval architect Eero Harilainen on persoon, keda võiks kutsuda lektoriks
tulevastele laevaehitajatele...!