AndresA kirjutas:
Mark võibolla on asi selles et Sa oled võrreldes keskmise eestlasega suurendusklaasi alt läbi käinud ja Sulle ongi vaja natuke rohkem ruumi

Oma kogemusest: 4 vähenõudlikku inimest peavad
sadamate olemasolul nädal aega vastu 26-jalases. 5 inimest 31-jalases. Kuu aega 35-jalases. Ma pakun.
Vähe pakud

19-jalases peab vastu 6 inimest koos kaisus magamisega sellise aja (kusjuures ilma sadamateta aga jah, "vaid" 2 ööd...). Kolmekesti on juba päris luks olemine, näiteks Albin57'ga nädalake sõita ja mõned päevad Seaninas varemete vahel tormivarjus istuda. Aga see on tõesti "vastu pidamine" ja ka Sinu viidatud eritingimusel.
Ärge tehke omale illusioone purjeka ruumivajaduse kohalt: ma alustasin purjetamist 18-meetrisega, väga palju sõitnud ja suisa oman viie-poole meetrist jahti, ära rikutud nüüd jälle väga mahukate 15-meetristega ja sinna vahele sõitnud pikemalt sees elades 8-10 meetristega. Mis on absoluutselt kõige olulisem - puhas SILE põrandapind ruutmeetrites! Unustage korraks ära kõik muud mõõdud k.a. kergelt kiivas "põranda"pinnad a'la B31 ja ka RJ85 omad. Kogu mugavus taandub pikemal elamisel vaid ja ainult sellele numbrile. See, kui mugav on jahis ringi käia, mitte roomata/tuigerdada. Sinna tuleb lisada veel ka
sile ja takistustevaba teki ning kokpiti pind nagu korterile lodža/rõdu oma. Ja see pind peaks olema vähemalt nii suur, et sinna saab panna rahulikult tooli ja seda tooli ka kasutada. Veel parem 2-4 tooli ja pisike lauake. Mis oli kõige esimene tegevus, mida me tolle 6 nädalat meie koduks olnud raudjahi peal tegime? Vaat täpselt see:
Selliste võimaluste olemasolul räägime me elamiskõlblikust purjekast. Selge, et sellist luksust saab lubada tõesti suurte purjekate peal aga ma saab täiesti aru, kogemustele tuginedes, MIKS selliseid ka ehitatakse. Selleks on tänapäeval moodsamad ja head purjetajad
center cockpit jahid, mida saab suisa Eestist kohapealt osta

Ei ole mulle
Saare 41 CC vananenud ja Rootsi kuulsaid marke ahviv disainikeel meeldima hakanud (võiks šnitti võtta näiteks Beneteau Sense-seerialt moodsa disainikeele osas...) aga see on ideaalne näide väga heast liveaboard-jahist, millega saab ka suurepäraselt purjetada ja võistelda. Seal on detailid, mis on vist tohutule purjetajate kogemusile põhinedes ülivajalikud, kogu CC lahendus on mõnus ja tõstab sõitjad lendavast veest kõrgemale, andes sisse juurde kõrgust/mahtu etc.
Aga seekord lõpetuseks
selle purjeka kuulutuse alt ausalt valus tekst:
The owner is prepared to consider trade-in with a larger boat (42-46 Foot), such as HR, Contest Northwind, Franchini, Moody (UK), Motiva, Island Packet, Oyster or another quality sailboat (but no Hanse, Beneteau, Bavaria, Jeanneau, or the like).