Tere!
Vabandan viivituse pärast, ma siia foorumisse just väga tihti ei satu ja mingeid e-maile mulle siit ka ei tulnud... see selleks.
Kui kellelgi mingi pikem või delikaatsem küsimus siis taage.vahesoo ät gmail on aadress.
Õppematerjale (inglise keeles!) saab tellida internetist RYA kodulehelt. Suht kallis ja ma ei tea kas nendest abi ka oleks kuna pole ise nendega tutvunud.
Täpsustan härra priitv väitele vastu, et ei oleks asjata palju kära ja vähe villa siis yachtmaster-i paber annab õiguse sõita KUNI 24m paadiga ning vahet ei ole kas siis commercial on juures või mitte.
MCA 200t paber kõlab ilusamini ning nõuded on karmimad kuid jällegi on limiit 24 meetrit aga kui on soov kuhugi tööle saada siis see oleks päris hea eelis.
Veel teadmiseks, et mitte ainult totrad vanamoodsed inglased ei registreeri oma paati Inglismaale vaid Inglismaa on vast ehk teisel kohal USA Delaware järgi jahtide registreerimiste poolest.
Kindlasti on UK paber mitu korda rohkem väärt kui meie vahva unlimited plastikust kaart.
Üldiselt, et eksamilt läbi saada peaks olema enne juba eesti plastiku omanik ja seda selleks, et ega kaarditööd ja kõike teoreetilist poolt väga lihtne kodus ise õppida pole.
Commercial annab õiguse töötada kuni 24m paadil/jahil.
Et commercial märget saada peab taotleja omama STCW basic paberit (4 moodulit) ja kas siis GMDSS ROC või GOC paberit.
Teooria pool eksamist näeb üldjuhul välja nii, et härra annab alguse ja lõpu kordinaadid (minul oli algus Maassluis Rotterdam NL ja lõpp Port of Thames UK) ning eksamineeritaval tuleb siis teha korralik kaardtöö koos kõigi lisade (report pointid jms) ja varu sadamatega.
Juurde tuleb veel hoovuse ja tõusu/mõõna arvestamine.
Praktiline eksam hakkab laeva seadmete ja kõikide vahendite kirjeldamisega alates masinast kuni AIS antennini välja. Edasi minnaks merele sõitma (Eestis kahjuks meremärgid kahjuks sisuliselt puuduvad

võrreldes Hollandi või Inglismaa vetega) ja navigeeritakse märkide järgi. Lisaks küsib ta igasuguseid küsimusi laevatulede ja RSK (rahvusvaheline signaal kood, Lipud ja morse) kohta.
Lisaks on tüüpiline ülesanne, et olles merel X kohas annab ta ette punkti (näpuga näidetud punkt kaardil) kuhu sa pead jõudma ilma plotteri ja/või radari abita.
Reaalsed peilingud erinevate objektide vahel, radari ja lihtsalt kompassiga.
Ja lõpetuseks on sõit pimeduses.
Ajaliselt peaks eksam kestma kuskil 1,5 päeva neljale inimesele aga kõik on ikkagi kinni eksamineeritavate teadmistes.
Täpsemalt kõigi nõutavate teadmiste kohta saab infot RYA lehelt.
Et asjast kõik ikka üheselt oleks aru saanud siis mainin üle, et eksam toimub TEIE poolt organiseeritud ja mehitatud paadiga, eksamineerija on ainult reisija, tema mingeid otsi ei anna ega vahti ei pea.
Eksamit on võimalik sooritada nii purje- kui mootorjahile või ka mõlemale ( topelt hind!!).
Ma julgen väita, et Eesti plastiku saamine on hällilapse lalin selle eksami kõrval kuid eks ka väljavaated on pisut erinevad.
Taage
EDIT:
Lugesin mingit sekstandi juttu siin, mis sellest õpetusest kasu on?
Paljud siin foorumis üldse sekstanti käes on hoidnud?
Ma sooviks teada kuidas mõnel väiksel alusel sellega mõõtmisi teostatakse, sekstandiga mõõtes peab paat ikka VÄGA paigal olema
Käin ise hetkel merekoolis piiramatu tüürimehe õppekava järgi, enamusel meist on reaalset praktikat kolme aastaga kogunenud 6-7 kuud kuid alles mõni kuu tagasi õnnestus sekstanti näha ja seda ka koolis mitte laevas... seega sekstant on pisut ületähtsustatud ma arvan...