VR kirjutas:
No Sa pead ikka välja mõtlema mingid kriteeriumid, mille järgi tegutseda ja vaadata:
- hinnalagi, siis selle järgi vaatadki, et mis mõõdus üldse 7k eest saab ja mis seisukorras.
- kindel mudel või suurus, siis jällegi saad teada, kas pead juurde panema või jääb raha uuenduste jaoks (see varu võiks jääda igal juhul)
See tingimus, et peab olema ookeanikindel - on kindlasti "üle lati" hõigatud. Ka 23-jalasega saab vajadusel ookeanil hakkama ja teadliku kipperi kätes pole midagi ületamatut.
Samas võib pommi- ja ookeanikindel 40-jalane oskamatu käes Väinamereski seltskonna ohtlikku olukorda seada...
Ma tegelikult teengi seda, lihtsalt ei kirjutanud kõike lahti.
+hinnalagi puhtalt paadi ostuks, kui ma tahan minna see aasta, ongi mingi 7k, äärmisel juhul paar k kõrgem, aga siis peaks tõesti palju asju juba tehtud olema selle paadi kallal. Niipalju kui ma ise uurinud olen, siis öeldakse et arvestuslikult, paadi ost peaks olema kõigest 40-50% eelarvest.
+ookeanikundluse koha pealt, jah olen teadlik. Nii palju kui mina aru saan on paar asja mida ei saa asendada puhtalt kogemusega, väljaspool neid on tõesti asi oskustes kinni. Need kaks asja mis mulle tunduvad pisut möödapääsmatud, on (1)provisjoni hulk mis reaalselt ja turvalisust kompromiteerimata paigutada võimalik on ja (2)konstruktsiooni tugevus ja läbimõeldus, näiteks aknad, nende suurus, tugevus jne. Eks paljutki annab ümber ehitada.
Nagu keegi kusagil kinnitus, et iga paadi saab ookeani kõlbulikuks, aga see võib vahest mõttetult kalliks osutuda.
Nii et 27 jalane tundub minule "sweet spot," ja tundub et ka realistlik soetada nende vahenditega mis mul see aasta kasutada on. Loomulikult pole otsest seost suuruse, hinna ja kõlbulikkuse vahel.
Pigem kipun ma hetkel kalduma kompromisside ja väiksemate aluste poole, ma ei taha mingi veel 5 aastat marineerida selle idee otsas, alati on võimalik hiljem korrektuure teha.