Ostsin Magellan Explorist XL-i.
Teine valik oli Geonav, aga minu paadis on 8 tundi tööaega (vs 19) liiga vähe. Samas on Magellanil kohe ka maakaart pakkuda (ca 700 eeku+ mälukaardi maksumus) mis ei ole kõige olulisem, aga perekondlikus eelarves avaldab selline väike nüke siiski teatavat mõju (Geonav vist töötab navigatsioonisüsteemina (häälkäsklused ja kõik muud viled) aga hetkel veel mitte Eestis. Tegelt ma pole seda omadust Geonavil eriti uurind.
Selle gps-i ekraan ei ole eriti kõrge resulutsiooniga. Käisin seda aga poes näppimas tundus täitsa ok. Kaardid (nii maa kui mere) scrollides või zoomides hetkeks hanguvad. Seetõttu gps-i aknast ümbruskonnaga tutvuda eriti ei kannata. Lennuvälja page tuleb Euroopa softiuuendusega (saab magelanni suportist). Lisaks veel mõned
Screene saab ka välja lülitada.
Roadi tegemine on liiga tülikas, et seda näiteks jooksvalt paadis teha. Tuleks enne salvestada punktid need siis roadiks sättida jne. Kui normaalne roadi tegemine tundub oluline siis on tark valik Geonav. Mina olen kasutanud lihtsalt üks samm ette GOTO nupuga. see töötab mõistagi igas gpsis.
Mulle meeldib kliitor ehk joystick rohkem kui tavaline nooltenupp. Minumeelest lihtsalt nupp nelja noolega on liiga ebamäärane. Teekonna saba võib sisaldada max 2000 punkti. Mis on Lowrance 10 000 kõrval muidugi vähe seda enam et XLil on 30 mega kasutatavat ruumi (nõme). Visaduse ja vajaduse korral võib muidugi uusi sabasid teha.
Geonav laeb akusid kui saba taga ja Magellan ei lae. Magellanil on väline vool kui usb taga.
Garmini uued jubinad on kas liiga lahmakad või liiga keerulised. Ma korra kasutasin GPSMAP 60CSx ja kurat... ma ei pea ennast just tehniliseks idioodiks aga kogu selle mudru seest navigatsiooni üles otsida oli liiga keeruline. Ma ei taha et mu gps oskaks valuutat konventeerida või et temaga saaks mänge mängida. Garmini GPSMAP 278 oleks vast päris äge. Päriselus pole näppind nii et ei tea. Natuke suur on mu pisikese paadi jaoks. Samas on hind kah liiga kirves. Isegi Usast ostes. Garmini kaardimajandus on kah Garmini ikke all.
Magellanne muidugi kirutakse päris palju. XL-i mitte küll niipalju kui teisi eXploriste. Kurdetakse sedagi et XL-il pole elektroonilist kompassi ja altmeetrit (millest ma pole kunagi puudust tundnud). GPSi sisemine termomeeter ei anna kunagi õiget näitu nagunii (lisaks sellele, et teda vaja pole). XL ei uju, nii et vette pole mõtet visata. Lisaks ei tasu panna ka kompassi vahetusse lähedusse sest muudab magnetkompassi näitu (katsetatud).
Kokkuvõttes saaks ka palju paremini, aga pole sellist leidnud.
Mina maksin 303 usdi mis koos saatmisega tolli vormistamise ja kõige muuga tegi nats alla 5000 eegu. Sahkerdades, Villu Reiljanist, savipätsist ja kes need teised seal olid mitte hoolides saaks ca 1000 odavamalt (aga mina hoolin).
Navionics merekaart maksab 3900 kui Eestist ostes (16G). Mina ostsin Usast Eesti kaardi ja maksin selle eest 199 usdi nii imelik kui see ka pole. Kui keegi mõtleb kaarti uuendada (kellel see papp) siis Magelanni kaudu võtab see muidugi nats rohkem aega kui otse Navionicsist. Muidu ei tohiks erinevusi olla. Kõik mainitud kaardid müüakse SD mälul. Eesti kaarti pannakse kaasavõetud mälule. See võtab mahtu 8mb. Võib mälu ka kohapealt osta. Selljuhul saab 250mb kaardi. Kui kaart mingil põhjusel kaotsi läheb, siis antakse tasuta uus. Eesti kaart ei toeta pööre pöördelt võimalust